Стопанско обединение „Рила” е създаденото през 1971 г. и в него  фигурират над 30 предприятия от леката промишленост.

„Рила“ се гордее с история на първото предприятие, което произвежда дамска мода, продукцията на която е била широко разпространена в България и целия Съветски съюз.

През 1991 г. от СО „Рила” се отделят като отделни юридически субекти над 30 малки фирми, а самата фирма „Рила Стил” става правоприемник на СО „Рила” и през 1991 г. се състои от около 150 служители, 100 от които са  работници.

През  1993 – френската фирма „2ЛМ” Сарл/„ 2LM” Srl/, собственост на г-н Жан Пиер Мурлан откупува от държавата  фирмени дялове на “Рила Стил” и става eдноличен собственик на „Рила Стил” ЕООД.

През 1994 – 1995 г. с препоръката и протекцията на г-н Мурлан се появяват първите френски фирми в България, което подсилва и ускорява разцвета на българската модна инустрия.

1996 г. –  г-н Рауф Ахундов, настоящ управител на „Рила Стил” ЕООД, за първи път представя българската колекция от дамски облекла на „Рила“ в Гърция.

1996 г. –  „Рила стил” наема  френското дизайнерско студио „Саша Паша” за обучение на дизайнерите и служителите в  Рила. Фирмата е една от първите български фимри, по пример на развитите европейски страни, която инестира в обучението и специализирането на своите служители, чрез езикови и компютърни курсове, обучение на дизайерския отдел, актуализиране на производството с последните водещи технологии и програми.

1993 г. – 2006 г. – в „Рила“ се извършват много инвестиции в сгради, съоръжения и машини – около 7 млн.лева.

1997 г. – „Рила Стил“ е първата фирма в България и бившите източноевропейски страни, която се появява на Прет-а-Порте Париж и стартира поредица от ежегодни участия с представяне на своите колекции на световното изложение за мода.

“Рила стил“ е водеща 4-кратна носителна на голямата бълраска титла в модната индустрия – „Златна игла” със следните отличия:

  • 3 годишни награди за „Модна къща на годината”
  • Почетното награда за „ Цялостен принос в българската мода”.

„Рила стил” е аналог на качество и стил през всичките години от своето съществуване. Производството на фирмата се отличава с изключителна изработка на облеклата, в качеството на материите и перфектен дизайн.

Материалите, използвани  в колекциите, са с висок клас и европейски произход – платове от италиански производители на световно известни имена като Max Mara, Armani.

В последните колекции можете да срещнете висококласни платове на Fendi, Chanel, Prada, претворени в дизайнерското решение на екипа на „Рила стил”.

Политиката на фирмата е да задоволява модните вкусове на българската дама с качествени и висококласни облекла на световно ниво, но същевременно на адекватна за българския пазар цена. Компромисът в цената е комплимента на фирмата към българските клиенти.

„Рила Стил” носи традициите в стила на българка от години насам и е пример за умело съчетание на традицията с актуалните тенденции на световния подиум. Да си пръв не само в страната си, но и световния пазар, изисква много труд и усет.

През 2006 г. „Рила стил” създава своя прочут прозрачен шлифер, който е показан за прът път на модно ревю в Москва. Сезон по-късно световно известната марка Dolce&Gabbana представи на световния подоум своя прозрачен шлифер, който събра овациите на световните модни критици.

Фирмата печели верни клиенти и почитатели в редица държави, именно със своя стил, своето качество на плат, кройка и шев.

„Да създаваме такава мода в България, при това на достъпна цена – това е нашата гражданска отговорност и към миналото, и към бъдещето на нашите клиенти!”